Totalul afișărilor de pagină

Useful information for U.K immigrants

luni, 8 august 2011

O scrisoare pierduta-eseu

Opera literara”O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale este o comedie de moravuri in care sunt satirizate aspecte ale societatii contemporane autorului, fiind inspirata din farsa electrorala din anul 1883.

Comedia este o specie a genului dramatic, care starneste rasul prin surprinderea unor moravuri, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate, cu un final fericit. Ca specie a genului dramatic, comedia este destinata reprezentarii scenice, dovada fiind lista cu “persoanele” de la inceputul piesei si didascaliile, singurele interventii directe ale autorului in piesa.

Titlul”O scrisoare pierduta” are in vedere pretextul in jurul caruia se dezvolta intamplarile si conflictele pe scena-pierderea de catre Zoe Trahanace a unei scrisori de amor, care ii fusese trimisa de catre Stefan Tipatescu, prefectul judetului.

Tema comediei o constituie prezentarea vietii social-politice dintrun oras de provincie in preajma alegerilor pentru Camera, in lupta pentru lupa electorala antrenandu-se atat fortele puterii, cat si cele ale opozitie.

Textul este structurat in patru acte alcatuite din scene, fiind construit sub forma schimbului de replici intre personaje.

Intriga o constituie pierderea unei scrisori intime compromitatoare pentru reprezentantii locali ai partidului aflat la putere si gasirea acesteia de catre adversarul politic care o foloseste ca arma de santaj.

Conflictul dramatic principal consta in confruntarea pentru putere a doua forte opuse: reprezentantii partidului aflat la putere(Prefectul Stefan Tipatescu, Zaharia Trahanace si Zoe, sotia acestuia) si gruparea independenta constituita in jurul lui Nae Catavencu, ambitios avocat si proprietar al ziarului” Racnetul Carpatilor”.

Conflictul are la baza contrastul dintre ceea ce sunt si ceea ce vor sa para personajele, intre aparenta si esenta.

Conflictul secundar este reprezentat de grupul Farfurifi-Branzovenescu, care se teme de tradarea prefectului.

Tensiunea dramatica este sustinuta gradat prin lantul de evenimente care conduc spre rezolvarea conflictului in finalul fericit al piesei: scrisoarea revine la destinatar(Zoe), iar trimisul de la centru, Agamita Dandanache, este ales deputat.

Este utilizata tehnica amplificarii treptate a conflictului.I.L.Caragiale reuseste sa realizeze comicul prin diverse mijloace, cu o arta inca neintrecuta.

Exista mai intai un comic de situatie, obtinut prin pierderea si gasirea succesiva a scrisorii de amor, prin situatia finala, cand cele doua forte politice se impaca si farsa electorala ce se termina cu un compromis pe care toata lumea il accepta cu dezinvoltura etc.

In al doilea rand, exista un comic de moravuri ce vizeaza viata de familie(triunghiul conjugal Zoe-Trahanache-Tipatescu) si viata politica(santajul,falsificarea listelor electorale,satisfacerea intereselor personale).

In al treilea rand, exista un comic de caracter ce reliefeaza defectele general umane pe care Caragiale le sanctioneaza prin ras, demagogia lui Catavencu, prostia lui Farfuridi, servilismul lui Pristanda, senilitatea lui Dandanache.

Prin comicul de limbaj se realizeaza caracterizarea indirecta si se evidentiaza incultura personajelor prin pronuntarea gresita a unor cuvinte”hampar,famelie,enteres,fevruarie etc”

Comicul de nume este o forma prin care autorul sugereaza dominanta de caracter, astfel numele Trahanache provine de la cuvantul” trahana”, o coca moale, ceea ce sugereaza ca personajul este modelat de “enteres”. Numele Dandanache vine de la “dandana”-boacana, gafa-;numele Farfuridi si Branzovenescu au rezonante culinare sugerand prostia.

Caragiale a creat personaje vii, reprezentative pentru societatea timpului sau, fiecare cu trasaturile sale specifice, modul sau de a fi, de a gandi, de a se exprima.

Stefan Tipatescu, prefectul judetului, este tipul junelui prim, al amorezului.Oscileaza intre dorinta de ascensiune politica si sentimentele fata de Zoe.Orgolios, nestapanit, impulsiv, incalca legea,dar desi autorul ii reliefeaza defectele si viciile, nu este inclus in tagma politicienilor demagogi si inculti.

Zoe Trahanache, sotia venerabilului domn Zaharia Trahanache, unicul personaj feminin al piesei, reprezinta tipul adulterinei, femeia voluntara si autoritara, figura feminina cea mai distinsa din dramaturgia lui Caragiale.

Prin toate aceste trasaturi si anume surprinderea unor moravuri, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate ce starnesc rasul, opera literara “O scrisoare pierduta” este o comedie.

47 de comentarii:

  1. ns ce sa zic e bun...da cam multe greseli!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inpecabil eseu, se vede ca e facut de o persana farte inteligenta.

      Ștergere
  3. felicitari pentru eseu.e foarte bun.:)

    RăspundețiȘtergere
  4. ce atatea discuti eseu impecabil

    RăspundețiȘtergere
  5. se vede ca este facut de tedi

    RăspundețiȘtergere
  6. bai oprescu teodor mai ai capre

    RăspundețiȘtergere
  7. creat de Oprescu Teodor

    RăspundețiȘtergere
  8. este foarte bun eseu are gust de capsuni

    RăspundețiȘtergere
  9. cacat pisat unt mazga pateu futai rumegus apa plataaaa BAAAAAAAAAAAAAAAAA

    RăspundețiȘtergere
  10. nu frumos ce faceti (prosti)

    RăspundețiȘtergere
  11. nu-i frumos analfabetule

    RăspundețiȘtergere
  12. ciuciu romeo andrei esti urat

    RăspundețiȘtergere
  13. miam cumparat un paci ciuciuc

    RăspundețiȘtergere
  14. jeculescu ionut anghel costel oprescu teodor simion cosmin anghela sebastian ciuciuc romeo andrei nastase 4 clase caliman claudiu

    RăspundețiȘtergere
  15. v-am spus ca sunteti analfabeti prosti , dupa ce sunteti prosti mai si semnalizati

    RăspundețiȘtergere
  16. anghela sebastian cel mai prost copil al masii

    RăspundețiȘtergere
  17. jeculescu ionut anghel costel oprescu teodor simion cosmin anghela sebastian ciuciuc romeo andrei nastase 4 clase caliman claudiu

    RăspundețiȘtergere
  18. anghela e de vina si nu o sa ii tina anghela sebastian

    RăspundețiȘtergere
  19. baaaa :)) sunteti cu capul?? ce-ati facut aici? :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Oricum leam trimis amenda acasa.

    RăspundețiȘtergere
  21. sunteti cu capul, prieteni! Eu zic sa lasati joaca si spor la invatat!

    RăspundețiȘtergere