Totalul afișărilor de pagină

Useful information for U.K immigrants

sâmbătă, 6 august 2011

Riga Crypto si lapona Enigel, Ion Barbu

Modernismul reprezinta o tendinta de innoire care include in sens larg toate acele miscari artistice de la sfarsitul secolului XIX si din prima jumatate a secolului XX.

In literatura romana, Eugen Lovinescu pune bazele modernismului prin intermediul revistei si al cenaclului “Sburatorul”.

Lirica moderna se caracterizeaza prin ambiguitate,obscuritate, cultivarea prozei obiective, dezvoltarea romanului psihologic, analitic, intelectualizarea poeziei, trecerea de la o literatura cu tematica preponderent rurala, la o literatura inspirata din mediul citadin, adaptarea uneo formule moderne.

Unele din aceste trasaturi sunt prezente in lirica unor scriitori reprezentativi pentru aceasta perioada: Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu etc.

In evolutia poeziei lui Ion Barbu observam mai multe etape: etapa parnasiana, etapa baladic orientala si etapa ermetica.

In etapa baladic orientala este inclusa si poezia” Riga Crypto si lapona Enigel”.

Titul ii identifica pe protagonistii unei iubiri imposibile, numele lor fiind precedate de substantive care definesc rangul si originea acestora: numele Crypto, cel tainuit” inima ascunsa”, sugereaza apartenenta la familia ciupercilor, iar Riga, postura de rege al fapturilor inferioare din regnul vegetal. Numele Enigel are sonoritate nordica si sustine originea laponei de la pol. Stapana a regnului animal, ea isi conduce turmele de reni spre sud.Reprezinta ipostaza umana, cea mai evoluata a regnului.

Tema o reprezinta imposibilitatea iubirii dintre fiinte care fac parte din regnuri diferite. Este o poveste stranie, delicata, impresionanta ce aminteste de iubirile unor cupluri nefericite precum Tristan si Isolda, Romeo si Julieta.

Structural, poezia are 27 de catrene.

Primele patru strofe constituie incipitul, avand forma unui prolog in care prin intermediul invocarii, menestrelul-simbol al unui timp indepartat, este rugat “ sa zica” de lapona Enigel si regele Ciupearca. Gestul este repetabil, pentru ca acelasi cantec a mai fost zis” acum o vara”, insa prin noua solicitare, se doreste sa fie spus in alt mod-“stins, incetinel/ la spartul nuntii, in camara”

Acest prolog pune in evidenta tehnica povestirii in rama prin care se creaza mai mult o atmosfera decat un décor.

In debutul partii a doua sunt realizate prin antiteza portretele personajelor, deosebirea dintre ele fiind elementul care va genera intriga. Spatiul definitoriu al existentei pentru Crypto este umezeala perpetua” in pat de rau si huma unsa”, in timp ce lapone vine “ din tari de gheata urgisita”, spatiu rece, ceea ce explica aspiratie ei spre soare si lumina.In drumul ei de transhumanta ocazional face un popas in tinutul rigai: “ in noul an sa-si duca renii, prin cerc ud, tot mai la sud/ ea poposii pe muschiul crud/ la Crypto, mirele poienii.”

Ceea ce urmeaza este un dialog patetic, incarcat de semnificatii intre cei doi protagonisti, dialog care aminteste de cel dintre fata de imparat si Luceafar. In acest caz insa, fiinta superioara e cea feminina, iar cea inferioara este masculina.

Intalnirea are loc in vis, caci, Enigel “pe trei covoare de racoare/ lin adormi, torcand verdeata/ cand langa san un riga span/ cu eunucul lui batran/ veni s-o umple de dulceata.” Cel care are initiativa dialogului este craiul Crypto, care o imbie pe fata cu”fragi”, simbol al lumii lui, dar este refuzat categoric de lapona” eu ma duc sa culeg/ fragii fragezi mai la vale”. Din dorinta lui de a fi aproape de lapona, Crypto I se adreseaza a doua oara, fiind gata de sacrificiu “daca pleci sa culegi, incepi rogu-te cu mine”. Refuzul este sustinut de enumeratia atributelor lui Crypto” balnd, necopt, plapand”. La cea de-a treia incercare de a o convinge, riga ii ofera” somnul fraged si racoarea”, caracteristicile lumii lui, opuse soarelui spre care tinde lapona.

Enigel se afla intro situatie dramatica, fiind coplestia, ravasita sufleteste de rugamintea lui Crypto, dar se vede nevoita sa il refuze din nou de vreme ce se teme de umbra “ eu de umbra mult ma tem”, fiind atrasa irezistibil de soare” ma-nchin la soarele-ntelept”

Incercand sa-si depaseasca conditia prin iubire, riga Crypto intra in spatiul ucigator al soarelui, devine o ciuperca otravitoare si in cele din urma se insoteste cu “maselarita mireasa”, o fiinta din lumea lui

In poezie intalnim un limbaj artistic bogat in semnificatii si somboluri: epitete”vinul vechi”,” Crypto sters si naravas”, enumeratii:” Pungi, panglici, beteli cu funda”’ inversiuni:” mult indaratnic”, repetiti :” culege ,culege”, antiteza: soare-umbra, intuneric-lumina etc. Simboluri: cryto reprezinta intunericul, cunoasterea senzoriala, spatiul somnului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu