Ca dramaturg, I.L.Caragiale nu se remarca numai prin arta compozitiei, a dezvoltarii conflictelor, ci prin talentul exceptional de a-si construi personajele.
Personajele sunt tipuri umane, dezvoltate pe o singura trasatura. Astfel exista trasaturi comune si trasaturi individuale, care se contopesc in realizarea personajului.
Stefan Tipatescu, prefectul judetului, este tipul junelui prim, al amorezului. Arogant, el traieste sentimentul abandonarii unei cariere stralucite in favoarea partidului. El nu este lipsit de inteligenta, este instruit, folosindu-si inteligenta pentru atingerea scopurilor. Nestapanit, impulsiv, devine chiar violent uneori, asa cum se intampla in una dintre confruntarile cu Nae Catavencu. Aceste insusiri sunt evidentiate direct de Zaharia Trahanace, care spune, vorbind despre prefect, ca este “bun baiat, cu carte, dar iute”. Asa se exprima faptul ca modul sau de exprimare nu se compara cu al altor personaje, Tipatescu folosind limbajul corect al unui om instruit.
El este unul dintre stalpii puterii locale si de aceea incalca legea si accepta compromisurile. Administreaza judetul ca pe propria mosie, ii ordona lui Pristanda sa-l aresteze fara motiv pe Catavencu, caruia ii ofera apoi, in schimbul scrisorii, functii si chiar mostia”zavoiul”, cenzureaza corespondenta si opreste depesele care nu-I convin. Aceasta postura a sa de a dispune de tot dupa bunul plac de magistral caracterizata de Pristanta” mosia, mosie, fonctia, fonctie, coana Joitica coana Joitica”, opinie care pune in evidenta de fapt imoralitatea personajului.
Tipatescu stie sa-l faca pe Pristanda sa-I indeplineasca ordinele; el ii accepta micile “afaceri”, cum este cea cu steagurile:”decat tu nu esti baiat prost, o mai carpeste de ici, de colo, daca nu curge pica..las ca stim noi!”
Eroul lui Caragiale oscileaza intre dorinta de ascensiune politica si sentimentele fata de Zoe si, dovedint luciditate, la insistentele acesteia, accepta candidatura lui Catavencu.
Defapt, el stapaneste o adevarata arta a disimularii. Desi autorul ii reliefeaza defectele si viciile, acestea sunt general umane, personajul fiind astfel privit cu oarecare ingaduinta, nepotrivit pentru a fi inclus in tagma politicienilor demagogi si inculti.
Zaharia Trahanace, nenea Zaharia, este tipul incornoratului, dar al al ticaitului(dupa trasatura dominanta). El este incornoratul simpatic, deoarece refuza sa creada-din congingere sau din”enter” si diplomatie-in autenticitatea scrisorii de amor si in adulterul sotiei.
Dupa cum precizeaza autorul,Trahanache este”Prezidentul Comitetului permanent, Comitetul electoral, comitetul scolar, comitetul agricol si al altor cometete si comitii”, el fiind unul dintre stalpii locali ai partidului aflat la putere, alaturi de Farfuridi si Branzovenescu, asa cum el insusi pretinde.
Trasatura dominanta este ticaiala(incetineala), ilustrata atat de remarcabila formulta rostita in rarele momente de enervare”aveti putintica rabdare!”, cat si de numele Trahanace, provenit de la “trahana”-o coca moale-, si Zaharia, care ne duce cu gandul la Zahariseala.
“Venerabilul” este calm, linistit, imperturbabil, cu o gandire plata si cu un temperament formal, dar, in acelasi timp, dispune de o viclenie rudimentara si periculoasa, pentru ca stie sa disimuleze si sa manevreze cu abilitate intrigile politice. Astfel, cand el si ai sai sunt santajati, nu se agita, ci raspunde cu un contrasantaj, descoperind o polita falsificata de Catavencu.
Cu aceiasi abilitate politica, eroul ii combate pe Farfuridi si pe Branzovenescu, care il banuiesc pe prefect de tradare si care ajung apoi sa spuna despre Trahanace:”e tare..tare de tot..solid barbat!”. Recunoaste imoralitate si coruptia la nivelul societatii”o societate fara moral si fara printip”, dar practica intelepciunea si frauda, falsificand listele de alegatori si promitandu-I lui Dandanache unanimitate in alegeri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu